TOLNA MEGYEI MŰVÉSZETI OLDALAK
Események

Vissza a TolnaArt oldalra
Vissza az eseménynaptárhoz






2003. február 8.
"Volt egyszer egy Szín-Folt"
című miniatűr-kiállítás
Megnyitó: 2003. február 8. 18 óra
Helye: Kaposvár, Megyeháza Galéria
Megnyitja: Dr. Pogány Gábor művészettörténész
Köszöntőt mond: Dr. Gyenesei István, a megyei közgyűlés elnöke
Tolna megyei kötődésű kiállító: Pósa Ede képzőművész különdíjat kapott.


"Miniatűrben a világ színfoltjai

Volt egyszer egy Szín-Folt. Helyesebben: van egy Szín-Font Galéria, amely bár két éve becsukta kapuit, de még ma is összeköti azokat, akik annak idején akár csak egyszer is belekóstoltak egyedi, különleges hangulatába... És tovább él a miniatűrtárlatban is, melynek két éve már a Megyeháza Galéria ad otthont.

Kaposvár

A Volt egyszer egy Szín-Folt című miniatűrkiállítás szombati megnyitóján már a "nyitány" is beszédes volt: felhangzott a szignál, amit annak idején külön a Szín-Folt Galéria számára írt Bogáthy József. Már ez is jelezte, hogy egy különleges "lélekvándorlásnak" lehetnek tanúi a megnyitó vendégei. Amikor Kimmel Ágnes és Szabó Károly jóvoltából megnyitotta kapuit a Szín-Folt Galéria a Kontrássy utca sarkán, már érezni lehetett: nem mindennapi kezdeményezésbe fogtak a rangos kiállítóhely megálmodói. Dr. Gyenesei István, a megyei közgyűlés elnöke felidézte azt az 1996-os első miniatűrkiállítást is, mely a galéria régi épületének "hattyúdala" volt, ugyanakkor egy merész, újszerű kezdeményezés és egy igazi sikertörténet kezdete is. Hisz azután minden esztendőben a galéria legsikeresebb és legnagyobb érdeklődéssel várt rendezvénye lett a Farsangi Miniatűrök. Csaknem ötezer aprócska alkotásban gyönyörködhettek a galéria látogatói, és a legnevesebb művészek versengtek a bemutatkozási lehetőségért. Farsangi tréfának indult, és a legrangosabb művészeti események egyike lett a miniatűrtárlat. Éppen ezért a galéria két évvel ezelőtti megszünése óta is tovább él ez a hagyomány. A mostani, sorrendben a nyolcadik miniatűr-tárlatra a Megyeháza Galériába 47 művész hozta el 470 alkotását, itthonról és a határon túlról.
Dr. Pogány Gábor művészettörténész, aki a kezdetektől figyelemmel kísérte a miniatűrkiállítás történetét, kiemelte: valaha külön műfaj volt a miniatűr, mely a Szín-Folt Galériának köszönhetően újjászületett és egyre népszerűbb lett. A mostani tárlaton is a legkülönbözőbb témákkal és technikákkal találkozhatnak az érdeklődők: a hagyományos festészettől a grafikáig, a tűzzománctól a szobrászi elemekkel kombinált alkotásokig."

Jakab Edit

Jakab Edit cikke és a díjátadáson készült fotók a Somogyi Hírlapban jelentek meg.
Az oldalt összeállította és a portrét fotózta: Rühl Gizella