TOLNA MEGYEI MŰVÉSZETI OLDALAK
Események

Vissza a TolnaArt oldalra
Vissza az eseménynaptárhoz






2003. október 1.
Sztárok, ruhák, színek, hangulatok
- origami kiállítás a Pécsi Origami Kör anyagából
Helye: Szekszárd, Babits Mihály Művelődési Ház és Gyermekek Háza

A Pécsi Origami Kör 1991-ben alakult meg. Azóta sokat formálódott és alakult a csoport összetétele. Van köztük diák, nyugdíjas és gyakorló pedagógus, hivatásos anyuka, betegápoló, sőt még karosszéria lakatos is. A kiállításra a kör három utolsó évének munkáiból válogattak.

Láthatják a Fekete - Fehér kiállításon először bemutatott - és a szemlélő számára talán szokatlan - újságpapír képeket. Ebből a mindenki számára értéktelen papírból is lehet remekműveket készíteni. Bár hajtogatása elég nehéz a papír rossz minősége miatt, mégis nagyon kellemes hangulatú képek kerekedtek ki ebből az ötletből.

Ezt az ötletet vitték tovább a színésznők képtartóinál is. Itt már a színes magazinok képeit hajtogatták meg, illetve egy kreatív papírral is próbálkoztak. Igyekeztek a színésznők és a fénykép hangulatához illeszkedve kiválasztani az alapanyagot és a hajtogatást.

Viráogos képeiket nagyon egyszerű hajtogatással készítették, és megpróbálták úgy megkomponálni, hogy a kisebb - nagyobb méret és a térből való kiemelkedés egy kis dinamikát sugározzon. Úgy gondolják, hogy minden egyszerű forma "mozgásba" hozható, csak szabadjára kell engedni a fantáziánkat.

A teatasakos kép idén nyáron készült a magyaregregyi alkotótáborban. Igazi csapatmunka volt. Az 1720 db teatasakot 5 nap alatt vágták ki, hajtogatták és ragasztották össze. Ennél a képnél is megpróbáltak életet vinni az összeállításba. A sok-sok egyszerű elem szorosan egymás mellé téve újszerű képet alkotott.

Hasonló alaphajtásból készültek el a ruhák is. Az öt ruha megalkotásához több ezer darab papír hajtogatására volt szükség. Meghajtogatása rettentő unalmas és fárasztó volt, de remélik megérte, és Önöknek is elnyerik majd tetszésüket.

A modellek a négy évszakot szimbolizálják. A tavaszt a zöld színnel, a nyarat a mini szoknyával és a rövid felsőrésszel, az őszt a leveles szoknyával és a telet a kék különböző árnyalataival.

A fehér ruha csak ráadás volt, mert a kör tagjainak többsége mégiscsak nő, és hát ki ne álmodna egy szép esküvői ruháról. Talán ennek a ruhának az elkészítése volt a legnehezebb. A színezett pauszpapír tört és szakadt, ráaadásul a kezüket sem kímélte, de azért a végén mégis csak szép látványt nyújt a kissé áttetsző papír.

Aki kedvet kapott a papír hajtogatásához, jelentkezhet Szekszárdon, a Babits Mihály
Művelődési Ház és Gyermekek Házában működő origami körbe.

Az oldalt összeállította és a fotókat készítette: Rühl Gizella