TOLNA MEGYEI MŰVÉSZETI OLDALAK
Események

Vissza a TolnaArt oldalra
Vissza az eseménynaptárhoz






2003. november 3.
Hajdú Kinga
kiállítása
Helye: Szekszárd, Illyés Gyula Megyei Könyvtár Portagaléria
Megtekinthető: 2003. november 20-ig.

Hajdú Kinga
1980-ban születtem Csíkszeredán, Erdélyben. Már gyermekkoromban nagyon szerettem rajzolni. Első tanítóm Márton Árpád festőművész volt.
1988-ban véglegesen letelepedtünk Magyarországon. Szigetvár mellett, Csertőn.
Az általános iskola mellett rajzszakkörbe jártam, ahol Vanyúr István szobrászművész segítségével eredményesen felkészültem a pécsi Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola felvételijére. Ott rajzot, szövést, grafikát és mintázást tanultam. Többek között Farkas László. Szikra János és Nyári Zsolt voltak a tanáraim.

Akkor kezdtem el igazán a szobrászat felé fordulni: egy új világ tárult fel előttem, amelyben összefonódik a rajz két dimenziója és a plasztika három dimenziója.
2000-ben felvételt nyertem a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának szobrász szakára, ahol Bencsik Istvánhoz kerültem hallgatóként. Egyetemi tanulmányaimat azonban magán természetű okok miatt felfüggesztettem.
2002-től másfél éven keresztül Szatmári Juhos László szobrászművész szekszárdi műtermében dolgoztam segédként, ahol elsajátíthattam a viaszveszejtéses bronzöntés technikáját az alapoktól a kész alkotásig, és alkalmam nyílt saját szobraim kiöntésére is.
Tanulmányaimat szeretném bővíteni; szélesebb perspektívában látni a világot, párhuzamosan haladni a festészet és a szobrászat útján, bár komolyabban szertnék elmélyülni a szobrászat technikai és egyéb terültein.
Remélem, a jövőben lehetőségem nyílik nagy méretű bronzszobrok kiöntésére, de minden plasztikus lehetőség kíváncsisággal tölt el.
Azt gondolom, megkötve nem lehet alkotni, mivel az ember azt tudja igazán kifejezni, amit megél. Én szeretném az élet iskoláját kijárni, hiszen ez a legmagasabb fokú egyetem.

Eddigi kiállításaim:
1994 - Szigetvár, Várkert Galéria - Vanyúr István tanítványainak kiállítása
1996 - Bicsérd, pécsi Művészeti Szakközépikola művésztelepe
1997 - Szigetvár, Vigadó - csoportos kiállítás
1998 - Bóly, pécsi Művészeti Szakközépiskola művésztelepe
2000 - Szekszárd, II. Symposion. Sötétvögy
2001 - Szekszárd, Régi Séd - csoportos kiállítás
2002 - Szekszárd, Babits Mihály Művelődési Ház - csoportos kiállítás
2002 - Szekszárd, Civil Ház - Összkéz Művészeti és Kommunikációs Egyesület bemutatkozó kiállítása
2002 - Szekszárd, III, Symposion, Vármegyeháza - csoportos kiállítás
2003 - Szekszárd, IV. Symposion. Vármegyeháza és Babits Mihály Emlékház - csoportos kiállítás
2003 - Szekszárd, Illyés Gyula Megyei Könyvtár Portagaléria

A kiállítás alatt ismeretlen tettes ellopott 2 bronzszobrot, az ezzel kapcsolatos felhívás itt olvasható!!! Ha tud segíteni a szobrok megtalálásában, kérem tegye meg!


Az oldalt összeállította és a fotókat készítette: Rühl Gizella