TOLNA MEGYEI MŰVÉSZETI OLDALAK
Események

Vissza a TolnaArt oldalra
Vissza az eseménynaptárhoz






2004. január 19.
Mészöly Miklós Emléknap -
Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Mészöly Miklós Egyesület rendezésében

15:30 Fotókiállítás Pilisy Elemér és Móser Zoltán fotóiból a PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar aulájában (Rákóczi u. 1.)

Köszöntőt mond: Horváth Béla, a PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar főigazgatója
A kiállítást megnyitja: Elekes Eduárdné, az Illyés Gyula Megyei Könyvtár igazgatója

Közreműködik: Németh Judit versmondó

Pilisy Elemér

1940-ben született a Felvidéken, Radváncon, egy hétgyermekes erdőmérnöki család hatodik gyermekeként. A család a második világháború idején Egerben telepedett le. Itt járt iskolába. 1963-ban végezte el az újságíróiskolát.
1958-tól napjainkig a Heves Megyei Hírlap újságírója, fotóriportere, később szerkesztője. Az utóbbi időben - nyugdíjasként - a fotózásnak él. Főbb területei: a kultúra, a sport és a természet.

Több kiállítást rendezett, amelyen saját munkái mellett az 1900-as évek elejéről származó, eredeti üvegnagatívokról készült nagyításokból álló képgyűjteményét is bemutatta.

Szekszárdhoz nagybátyja, dr. Pilisy Elemér révén kötődik, aki nagyszőlősi otthonukból a cseh megszállás idején kényszerült először külföldre, majd Tolna vármegyébe költözött. Itt neve nem csupán mint Királyi Államügyész vált ismertté, hanem a sárközi hímzés feledésbe merülő hagyományainak felélesztőjeként is. Decsen ma is utca őrzi nevét. Szekszárdon a közelmúltig volt utca elnevezve róla.

Mészöly Miklóshoz és Polcz Alaine-hez sokesztendős barátság fűzi, amelynek tanúsága ez a kiállítási anyag is. A képek az író kisoroszi és budapesti, Városmajor utcában lévő otthonában készültek.



Vissza a program oldalára


Az oldalt összeállította és a fotókat készítette: Rühl Gizella