Gyöngyös, 1952.
Kiállítások:
"1952-ben születtem Gyöngyösön.
Végzettségemet tekintve agrármérnök és vadgazdálkodási szakmérnök vagyok. Doktori disszertációmat ornitológiai témában írtam. Munkám kezdetektől a természetvédelemhez köt, az egyetemi diploma megszerzését követően a gyakorlati természetvédelmet megalapozó kutatás szférájában tevékenykedtem, majd az állami természetvédelem legfőbb szervezetéhez, a Környezetvédelmi Minisztérium Természetvédelmi Hivatal Madártani Intézetéhez kerültem, amelynek 1989-től vagyok vezetője.
1976-ban házasodtam. Feleségem Hajdú Gizella, fácánkerti Ökotoxikológiai Laboratórium osztályvezetője. Bár Budapesten dolgozom, Tolnán élünk. két gyermekünk - Emese és Csaba - egyetemi hallgatók.
Meglehetősen későn, csak 22 éves koromban vettem fényképezőgépet a kezembe, de már azzal a határozott szándékkal, hogy a természettől ellesett pillanatokat megörökítsem. A természetben már ekkor jól eligazodtam, hiszen eszmélésem óta a vadon élő állatok és növények érdekeltek a legjobban.
A fotózásban teljesen autodidakta úton tanultam az alapokat. Nagy szerepet játszott fejlődésemben, hogy a természetfotón keresztül szerzett barátságok nyomán lehetőség nyílott a tapasztalatok kicserélésére. Jelentős változás akkor következett be fotós pályafutásomban, amikor néhány hasonló életfelfogású természetfotós barátommal 1989-ben megalakítottuk a Magyar Természetfotósok Szövetségét, a naturArt-ot, amely a természetvédelem elveinek szigorú megtartása mellett a természetfotózás magas művészi szintre emelését vallja. Nem titkolt célunk a valóban etikus művészi természetfotó térnyerésének elősegítése volt, amely közel tíz éves erőfeszítésünk hatására ma már megvalósulni látszik.
Munkahelyi elfoglaltságom miatt sajnos sokkal kevesebb időm marad a fotózásra, a pályázatokon indulásra és saját kiállítások szervezésére, mint azt szeretném. Eddig kb. l.3000 természetfotóm jelent meg könyvekben, természetvédelmi magazinokban, szaklapokban, természetvédelmi kiadványokban, képeslapokon, plakátokon, CD-n. Magyarországon kívül is számos helyen jelentek meg képeim, így az USA-ban, Kanadában, Angliában, Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Németországban, a volt NDK-ban, Svédországban, Finnországban, Ausztriában, Görögországban, Szlovákiában, Jugoszláviában.
Legnagyobb sikerem e téren, hogy 2002-ben első magyar természetfotósként publikálták fotómat a National Geographic magazinban.
Itthon több első, második és különdíjat nyertem a Búvár folyóirat pályázatain, a Nimród Fotóklub "Találkozás a természettel" pályázatán, az "Év természetfotósa" pályázatokon.
Külföldön díjjal jutalmazták képemet az ORWO "Pentacon pályázat" természeti kategóriájában.
Az "Év természetfotósa" pályázaton 1998-ban, 1999-ben és 2001-ben indultam, 16 különböző díjat nyertem és összesen 44 képemet állították ki, amelyeket így bemutattak Budapesten kívül az ország több nagyobb városában (Szekszárd, Békéscsaba, Pécs, Debrecen, Ajka, Pápa, Balatonalmádi stb.).
Legnagyobb szakmai elismerés számomra, hogy 2001-ben sikerült elnyernem Magyarországon az "Év természetfotósa" címet.
Önálló kiállítással Tengelicen, Budapesten és Szekszárdon mutatkoztam be. Alkotócsoport tagjaként több kiállításon is megjelentek a képeim, így a naturArt "Természet gyöngyszemei" válogatásban Budapesten, Szolnokon, Tapolcán. A naturArt rendszeres éves budapesti kiállításain, a 2002. évi ÖKOTECH kiállításon is láthatók voltak képeim. A "Tolnai Természetfotósok Tárlata" című vándorkiállításon Tolna megyében jelenleg is bemutatják képeimet.
A naturArt szervezésében Dániában, Franciaországban és Indiában láthatták kiállított fotóimat. A legnagyobb nyilvánosságot azonban kétségkívül Budapesten, a Metró Galéria kiállításán, a Metró szerelvényeiben kiállítva kaptak fotóim, ahol 3 héten át naponta kb. 1 millió utas ismerkedhetett meg velük.
Nikon rendszerrel, Nikon F-4 és Nikon F-801 S gépekkel dolgozom. Legszívesebben a Nikon 2,8/105-ös makróját, valamint a hosszabb gyújtótávolságú 4/300 IF ED-t és a 4/600 IF ED-t használom.
Kizárólag diára fényképezek. Legkedvesebb témáim a mikrovilág, és a madarak világa.
A dokumentáláson túl a természeti folyamatok, mozgások időbeni leírását igyekszem képpé formálni. A természetfotózás számomra nem csupán pihentető kikapcsolódás, természetvédő hivatásom kiteljesedése, hanem életforma is."

Megjelent könyvei:
Nemzeti parkok Magyarországon - Természet és táj (Alexandra Kiadó)
Az albumot a Könyvtárosok Országos Egyesülete és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 2005-ben az "Év könyvének" választotta.
A Fitz József-díjat a szerző, dr. Kalotás Zsolt a XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon vehette át.

A Duna-Dráva Nemzeti Park - A folyók felségterülete (Alexandra Kiadó)
Az album 2005. decemberében jelent meg.


Dr. Kalotás Zsolt

7130 Tolna, Kinizsi Pál u. 31.
Telefon: 74/441-680 Bp-i telefon: 06 1/395-2605/153
E-mail: kalotas@mail2.ktm.hu


Összeállítás: Ruhl Gizella képfeldolgozás: Hollendus János