TOLNA MEGYEI MŰVÉSZETI OLDALAK
Események

Vissza a TolnaArt oldalra
Vissza az eseménynaptárhoz







2002. február 20.
Máté Gyula
(1933-2000) tűzzománc kiállítása
Helye: R-Galéria, Szekszárd
Megnyitja: Borbás Tamás, a Városi Művelődési Bizottság elnöke
Megtekinthető: 2002. március 6-ig

    Máté Gyula (1933 Szombathely - 2000 Bonyhád)
    Az 1940-es évek végén rajzot és művészettörténetet tanult a Derkovits Gyula Képzőművészeti Szabadiskolában, ahonnan művészi tevékenysége indult.
    Később fotózott, országos és nemzetközi kiállításokon szerepelt, nyert díjakat, megyei fotóújságot szerkesztett. Kísérleteket folytatott fotográfiákkal. Faragott fát, követ, készített kollázsokat.

    Veszprémben szerzett vegyészmérnöki diplomájával 1956-ban kinevezték a bonyhádi Zománcgyár üzemmérnökének. Itt készítette 1965-71 között zománcképeit, amelyeket két csoportos és egy egyéni kiállításon mutatott be. Képein a zománcnak leginkább olyan sajátos tulajdonságaival kísérletezett, amelynek hatásait, következményeit más anyagokkal elérni lehetetlen.

    Az így készült "nonfiguratív" képeit azonban akkoriban még saját költségén sem engedték volna kiállítani. Ez a kudarc - bár hosszú időre elfeledtette vele az alkotó- munkát -, megerősítette, elkötelezte az absztrakt mellett, s 1989-ben kollázsokkal kezdte újra művészi tevékenységét. Ezután elektrografikák, bélyegképek, kávérajzok, indigó-vasalás és még sok más érdekes technika is vonzotta. Elektrografikái rendszeresen jelentek meg újságokban, folyóiratokban. A világ egyetlen elektrografikai múzeumában, a spanyolországi Cuencában is láthatók képei.

    Tiszteletbeli tagja a Pisai Művészeti Akadémiának. Rendszeresen részt vett mail-art (küldeményművészet) akciókban, így neve távoli országokban is ismerősen cseng. Egyéni és csoportos kiállításokat szervezett országszerte, sőt határainkon túl is. Első alkotói albuma 1999-ben jelent meg a Babits Kiadó gondozásában. A másodikat is nyomdakészre tervezte, de megjelenését már nem érhette meg.

    Régi barátja, alkotótársa Pierre Székely Péter szobrász így vallott Máté munkásságáról:

    "Máté Gyula alkotása egyfajta szemmel látható szívverés."

Az oldalt összeállította és a fotókat készítette: Rühl Gizella