TOLNA MEGYEI MŰVÉSZETI OLDALAK
Események

Vissza a TolnaArt oldalra
Vissza az eseménynaptárhoz






2002. október 16.
Szemereki Teréz
keramikus művész kiállítása
Megnyitó: 2002. október 16. 16 óra
Helye: Tamási, Tamási Galéria (Szabadság u. 54.)
Megnyitja: Deák Istvánné oktatási referens
Közreműködik: Mészöly Katalin operaénekes, Liszt-Díjas, Érdemes művész
Mohai Gábor előadóművész
Megtekinthető: 2002. november 10-ig, naponta 14-18 óráig, hétfő szünnap.

"Szemereki Teréz munkái szinte átölelik a mindenséget, magukban hordják a kezdetet és a véget. A születés és a halál konkrétan és jelképesen is benne rejlik műveinek anyagában és üzenetében. A teremtésnek nemcsak alapanyaga az anyag, hanem maga a transzcendens Teremtő és a gondolat is megjelenik műveiben...
A lényegénél fogva merev, tömör, átláthatatlan anyagból textilkönnyedségű hálót fon, melyen keresztül felsejlik egy másik valóság... A keleti építőművészetben a magán és a publikus szférát elválasztani hivatott hálókon, rácsokon, vagy a keresztény hitgyakorlatokból ismert un. apácarácson át közlekedő titkok fénye rávilágít napjaink már-már kibogozhatatlan kuszaságára...
Madáralakjai a Lélek attribútumai. A fehér és a fekete madárfigurák, több kultúrából egybeötvözött formában, a tisztaság és a bűn ellentétpárt sugallják, a földi és az égi lét közötti örök és feloldhatatlan feszültségre emlékeztetve, miközben hordozzák a női és férfi lényeget, a szerelmet, a családot is..."

Kőrösiné Merkl Hilda
irodalomtörténész

Szemereki Teréz 1947-ben született Tatán. 1962-66 között a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumba járt, ott érettségizett és tett kerámia szakvizsgát.
1967-ben szakmai gyakorlaton vett részt a Műtexnél és a Désy Huber Képzőművész Körben képezte magát, mestere Laborcz Ferenc szobrász volt.
1967-72. között a Magyar Iparművészeti Főiskola Kerámia Szakára járt, mesterei: Csekovszky Árpád, Schrammel Imre keramikusok és Jánossy György, Kovács Ferenc, Litkey József voltak.
1972-ben diplomamunkája: sokszorosítható falburkoló csempe, használati és díszedények.
1972-től a Művészeti Alap tagja, 1978: Képző- és Iparművészeti Szövetség tagja, 1992: Magyar Keramikusok Társaságának tagja, 1994: Szimpozium Társaság tagja.


Az oldalt összeállította és a fotókat készítette (portré kivételével): Rühl Gizella