4. Régiók Összművészeti Fesztiválja
SZILENCIUM Net Fesztivál
Simontornya, 2003. július 23-29.
Előzmény
"1994 júliusa, Kapolcs.
Társasággal az éjszakában sétálva, egy domb mögött egyszercsak kinyíló több száz kerámia tulipán, kelyhében világító mécsek. Boldogságvirágok!
Lélekérintő, furcsa, érdekes kommunikáció. Istenem, de gyönyörű!
Jelképe mindannak, amit összefoglaló értékként úgy nevezünk: SZERETET.
Elhatároztam, hogy ezt a csodát, erőt, ami a lelkembe költözött, tovább kell vinnem, tovább kell adnom.
Innentől kezdve, minden egy nagy kalandsorozat..."
  Könyv István János

"Bartelben űzök esőt a Pistának"- mondja Könyv István János, aki a Régiók Fesztiváljának igazgatója. Szóbeli megállapodásuk szerint Márta István nyitotta meg az ő fesztiválját, cserébe ő esőt űz a Művészetek Völgyében. Többéves tapasztalatok alapján ugyanis, ha sámánbotjával a színpadokon hármat koppant, majd a deszkáknak támasztja a készséget, az esőfelhők messze elkerülik a helyszín tájékát.
A sámánbot alapját egy körülbelül másfél méter hosszú gereblyenyél képezi, mely az Esőűző egyik varázsló tehetséggel megáldott barátjától származik. ő szerelt kutyláncokat és nyúlszőrt is a botra, melyek természetfeletti erővel ruházták fel a szerszámot.
A szakértő szerint a legkívánatosabb persze az egérszőr lett volna, de nem volt elegendő idejük a vadászatra. Az energiavonalakat a bot végéből kiálló madártollak tárgyiasítják. Legutoljára Lovasi András erősítette az esőűző sámáneszköz hatását elhagyott fél pár szandáljával, melyet egy ideig a botra akasztva alkalmaztak energiafelöltő médiumként."

Művészetek Völgye, Vögyfutár 2002. 2. sz. www.kapolcs.hu

Ezredforduló - Millennium
A fesztivált az Ezredforduló és a Millennium tiszteletére találtam ki.
Úgy éreztem valami az évfordulókhoz méltót, tartalmasat, sokaknak örömet adót kellene csinálni!
Egy többfunkciós művészeti fesztivált. Olyan rendezvényt, ahol élőben történnek a produkciók! Le a play-back-kel!
1998-tól dolgoztunk a megvalósításon, családommal és segítő barátaimmal a Dunántúlon, Tolna megyében, Simontornya kisvárosában.
Mi legyen a fesztivál neve?

Régiók Összművészeti Fesztiválja

Az Európai Unió közösségéhez közeledve felértékelődött a Régiók szerepe.
Kulturális értékeink megőrzése, újak létrehozása, nem képzelhető el széleskörű megismertetésük nélkül. Fontosnak tartom a kortárs művészetek szerepét, bemutatását az ezredfordulón. Mivel hazánk része Európának, de területénél fogva nem túl nagy ország - ezért számomra az egész ország Egy Régió.
A Régiók Összművészeti Fesztiválja egy olyan rendezvény, ahol a művészek, a segítők és a közönség egy közösséget alkot.
Olyan rendezvény, ahol elvarázsolódhatsz, feltöltődhetsz! Konvenciók nélkül szórakozhatsz.

A fesztiválokon több mint ezer fellépő művész, profi és amatőr mutatkozott be: a színház, utcaszínház, vásári komédiák, népzene, néptánc, képző- és iparművészet, hagyományőrzők, honfoglaláskori bemutatók, népművészet és kézművesek, rock, blues, jazz, komolyzene és film műfajokban.

A fesztivál célja
továbbra is a magyar és nemzetközi kortárs művészeteknek, hagyományőrző csoportoknak, profiknak, amatőröknek, önjelölteknek, roppant tehetségeseknek vagy kevésbé azoknak (döntsön a közönség) helyet és lehetőséget adni a bemutatkozásra, lehetőséget teremteni a művészet és a kultúra képviselőinek és a közönségnek oldottabb hangulatú találkozójára.
Célunk egyfajta minőségi szórakoztatás.
A Régiók Összművészeti Fesztiválja a programok minőségével, a fellépők és a közönség szeretetével hír- és eseményértékkel bír a befogadó közösségre, ami jó hatással bírhat az idegenforgalom elindítására is.

Gondjaink
Folyamatos küzdelem a létért és a léért!
A nagy gonddal és szeretettel összeállított programok bemutatása nem képzelhető el megfelelő marketing, színpad, hang és fénytechnika nélkül.
Legtovább a fesztivál megmaradásáért velem együtt küzdők jóindulatával tudtam visszaélni, de a pofátlanságnak is van határa! - mondják Ők. A titkos csodák, a szponzorok - meg valahogy ebben a megyében nem olyan tőkeerősek és nehéz sok kicsit több évre támogatónak megnyerni.
1999-2001 között Simontornya Önkormányzata és több nyertes pályázat segítette a megvalósítást.
2002-ben új helyszínen, Pakson kaptam lehetőséget a folytatásra, ahol a rendezvény házigazdája a Fortuna Rádió volt.
A fesztivál szigorúan politikamentes, mégsem tesznek jót a politikai váltások az ilyen jellegű rendezvényeknek.
Pályázatok nem, vagy nem időben kerültek kiírásra, így bizonytalan a három rendezvényt követő negyedik fesztivál megrendezése.
Minden lehetőséget megragadtam, hogy tervezhetővé, kiszámíthatóvá váljon a 2003 év, és ne vesszen kárba az eddig befektetett rengeteg pénz, barátság és szellemi tőke.
Szeretném ezt a rendezvényt megtartani Tolna megyének és a fesztivált már megszerető közönségnek. Ezt a szándékot jeleztem a Tolna Megyei Közgyűlés elnökasszonyának és Simontornya Önkormányzatának. Megköszönve mindenkinek, aki eddig segített.
Lehetőségeim korlátozottak. Erőmet, energiámat nem tudom folyamatosan a pénzekért való csatározásokra fordítani. Nincs pályázatokon lobbizó, jól fizetett csapatom, sem stábom, aki egész évben ezzel foglalkozzon.
Én nem ebből élek és a megélhetés önmagában nehéz feladat. Boldog vagyok, hogy ennyit adhattam, hogy lehetőségem volt rá.
Úgy érzem a három fesztivál és a bemutatkozó művészek bizonyították, hogy értékekre vidéken is szükség van.

Ha van valaki, aki tőkeerővel bír, és mellénk tud állni, kérem tegye, hogy legyen, lehessen továbbra is Dunántúlnak ez a kortárs művészeteket összefogó rendezvénye, a

Régiók Összművészeti Fesztiválja.

Hogy folytatódhasson tovább...

A fesztiválokról mindent a www.fesztival.hu oldalain.

A rendezvények:

1999. Magyar Millennium Simontornya
"Ősöd üzen" történelmi előadássorozat


Fővédnök: Szörényi Levente Kossuth díjas zeneszerző, magánkutató

Előadók:
  Szörényi Levente
  Csathó Pál történészkutató
  Bicskei Zsolt rovásírás szakértő, festőművész
  Csajághy György népzenekutató
  Papp Gábor művészettörténész, nyelvész, magyarságkutató.

I. Régiók Összművészeti Fesztiválja
Simontornya, 2000. augusztus 4-14.


Fővédnök: dr. Dávid Ibolya igazságügyi miniszter, Millenniumi Kormánybiztos Hivatala

Színházak: Budapesti Nemzeti Színház, Dunaújváros Táncszínház, Maskarás Céh, Tabak Színház Debrecen, Sitkei Színkör, Vásári komédiások
Komolyzene hangverseny: Budapest Tomkins Énekegyüttes Dobra János Liszt díjas karnagy, Mózes Krisztina orgonaművész, Horváth Mária operaénekes, Hatvani Szabolcs zeneszerző és a hatvanfős nagymányoki gyermekkórus, Pécsi Szimfonikus Zenekar, Csajághy György tárogatóművész, Tamási Városi Fúvós Együttes, Pécsi Művészeti Szakközépiskola
Koncertek: Irigy Hónaljmirigy szuper show, Szekszárdi Jazz Quartett CD felvétel koncert, Szokolay Dongó Balázs és a Dél-alföldi szakszofon zenekar, Kispál és a Borz zenekar, Tátrai Tibor és a Magyar Atom, dr. Walter & The Lawbreakers, Uzgin Üver zenekar
Tánc: Paksi Mazsorett Együttes, Pécsi Mecsek Néptáncegyüttes Egyesület, Pécsi Művészeti Szakközépiskola
Kiállítások: Reisz Tamás festőművész 50. éves jubileumi tárlat, Baky Péter festőmőművész, Bakó László szobrászművész, Bicskey Zsolt festőművész, Dobra János fotóművész, Dr. Barbalics Miklós, Timár László fotói, Pécsi Művészeti Szakközépiskola, Márkus Regina festőművész és Szurdi Éva keramikus (Milleniumi kerámia emlékfal).
Kísérő rendezvények: Régiók Fúvószenei Tábora, Rock-Blues Fiatal zenekarok Tábora, Vizuális, kommunikációs, filmes tábor, Kézjegy Tolna megyei írók, költők konferenciája, Kézművesek utcája,

II. Régiók Összművészeti Fesziválja
Simontornya, 2001. július 23-29.


Fővédnök: dr. Dávid Ibolya igazságügyi miniszter, Millenniumi Kormánybiztos Hivatala

Koncert: Etno Parádé: Boban Markovics Orcestar, Besh o Drom, Kispál és a Borz, El-Sid, Sugar Free.
Színház: Dunaújváros Táncszínház
Film: Retina Filmműhely nemzetközi animációs és rövidfilm fesztivál anyagából filmvetítések.
Szamba Tototal Marpingen (D) utcai interaktív zenés menet
Kiállítások: Balogh Jenő festőművész, Pécsi Művészeti Szakközépiskola, Rácz Attila Cicero, Helytörténeti, Polgári Kör
Kísérő rendezvények: Fiatal zenekarok Tábora, Vizuális, kommunikációs, filmes tábor, Tolna megyei írók, költők konferenciája, Véradás: "Egy csepp fesztiválvér a rászorulóknak!", kézművesek, népművészek utcája, stb..

III. Régiók Összművészeti Fesztiválja
Paks-Biritó, 2002. július 16-21.


Koncert: Boban Markovics Orcestar, Korai Öröm song & video, Rroma Art, Republic, Kispál és a Borz, Termi Prala, Greg Bal
Musical: Musical Est Michal Kropf koreográfiájával, Szomor György rendezésében.
Színház: Dunaújváros Táncszínháza, Misztériumjáték, Petőfi: A helység kalapácsa - valamennyi szerepet játszotta Besenczi Árpád a József Attila Színház művésze.
Néptánc: Pécsi Mecsek Néptánc Együttes
Nemzetiségek bemutatói: Bukovinai székely táncok, Német hagyományőrzők, Csobánkai roma hagyományőrzők
Kiállítás: Reisz Tamás festőművész, Gyurgyonovics Gyula juhász-szobrász, dr. Barbalics Miklós fotói
Hagyományőrző civilszervezetek bemutatói: Viking hagyományőrzők
Film: Retina Filmműhely nemzetközi animációs és rövidfilm fesztivál anyagából filmvetítések
Régi mesterségek: Stadler István lótenyésztő, Nyers Csaba jurta kiállítás, gasztronómiai bemutató/kóstoló
Utcai interaktív zenés menet: Bab Társulat
Kisérő rendezvények: Fiatal zenekarok Tábora, Múzeumi és ökológiai játszóházak, Vizuális, kommunikációs, filmes tábor, Tolna megyei írók, költők konferenciája, "Kommunikáció egy kicsit másként" - beszélgetés újságírók, médiaszakemberek és a közönség részvételével, Ökológiai séták, növényfelismerő versenyek, Családi és gyermek programok, vetélkedők, kézművesek, népi iparművészek bemutatózása, Heted Héthatár közérdekű magazin bemutatkozása, Fekete László erővilágbajnok bemutatója. a fesztivál vendége egy kultúrtáj képviseletében Decs nagyközség (a Decsi Csillagrózsa Néptánc Egyesület művészeti vezetője, Szekeres István váratlan halála miatt a program elmaradt)

További információ: www.PaksNET.hu
A 2002. évi fesztivál részletes programja

IV. Régiók Összművészeti Fesziválja
Simontornya, 2003. július 23-29.

(szervezés alatt)

Tervezett program:
Koncertek élőben: Világsztárok a színpadon: Jazz Steps (Budapest) - sztárvendégük Joe Murányi (Louis Armstrong utolsó klarinétosa) ('30-as '40-es évek swing zenéje), Ghymes, Bes o' Drom (világzene), Korai Öröm (ambient gyógynövény rock), After Crying (art-rock), PEET, 30y (alternatív rock), Tropical Transform Quintet (latin jazz) és a Fesztivál örökös hangulatfelelőse, a Kispál és a Borz, Hortus Musicus Singers (Vác): Bach és a Jazz ! (J.S. Bach művek vokális előadása barokk és jazz stílusban - ouverture, rondeau, bourre, polonaise, double, menuet, badineire) Humormusic, Jannakis World Music Orchestra and Greec Taverna Band (koncert és látványos görög tánc, hastánc bemutató).
Színház: Dunaújváros Táncszínház, Budapesti József Attila Színház, Maskarás, Babtársulat, Baltazár Színház Budapest, Lóci Színpad Eger - Tinódi Lantos Sebestyén: Egri históriájának summája (Bábjáték gyermekeknek és felnőtteknek).
Népek zenéje, Népzene, néptánc, Ghanai -afrikai- akrobata és tánccsoport és dobparádé.
Képző- és iparművészeti kiállítások - Zágonyi Krisztián "Földünk rejtett kincsei" - kagyló és féldrágakő ékszerek
Filmszemle
Művészeti iskolák bemutatkozása
Véradás, Családi és gyermek programok, diafilm vetítés
Mesterségek műhelye, Öko programok stb.

A rendezvényről - a támogatók és a programok ismeretében - részletesen... májusban.

Anyagiak hiányában a IV. Régiók Összművészeti Fesztiválja VIRTUÁLIS FESZTIVÁL (netfesztivál) lett.
A művészeti vezető:
Könyv István János grafikus művész

Kapcsolat:
  Könyv István János
  7081 Simontornya
  Petőfi u. 12.
  Telefon: 74/486-241
  Mobil: 30/373-0049
  E-mail: konyvistvan@freemail.hu

Az összeállításban szereplő fotókat készítették:
  Lovay Miklós
  Nyulasi Zsolt
  Rühl Gizella


Összeállítás: Ruhl Gizella képfeldolgozás: Könyv István János és Hollendus János