TOLNA MEGYEI MŰVÉSZETI OLDALAK
Események

Vissza a TolnaArt oldalra
Vissza az eseménynaptárhoz






2003. március 18.
Bihari Puhl Levente
alias "Levy" festőművész "Mesterség és ihlet" című kiállítása
Időpont: 2003. március 18. 17 óra
Helye: Tolna, Várostörténeti Kiállítás kiállítóterme
Közreműködnek: a Városi Zeneiskola növendékei
Megtekinthető: 2003. április 4-ig.



1957-ben születtem Székesfehérváron. Jelenlegi műtermem Siófokon van, ahol mint festőművész dolgozom, mutatom be alkotásaimat.
Tanulmányaimat különféle képzőművész körökben kezdtem: modellrajz, portré, anatómia.
1980-tól tíz éven át dolgoztam az I.B.B.részére, külföldi exportra. Itt tanultam meg a klasszikus festészet alapjait, amit mindig is szerettem volna elsajátítani. Így jutottak el festményeim - melyeket az I.B.B. rendelt meg - New Yorkba, Londonba, Sidneybe, Tokióba, Vancuverbe.
Később francia és osztrák műkereskedőknek dolgoztam.
1990-től néhány barátommal együtt elkezdtünk itthon kiállítani, festményeim 10 év alatt közel 80 tárlaton szerepeltek, többek között Budapesten, Debrecenben, Székesfehérváron, Pécsen, Sopronban, Nyíregyházán, Békéscsabán, Baján, Szombathelyen, Siófokon, Jánosházán stb.
Jelenleg is kiállításokra és megrendelésekre dolgozom.

Levy

Mesterség és ihlet - ez Levy stílusa

Mesterség: a festészet is szakma, mesterség. Számomra nagyon fontos a mesterségbeli tudás, mely bizonyítja egy festmény átütő kifejezőerejét. A mesterség szorosan kapcsolódik a mívességhez, mely a felület magasszintű megművelését jelenti. Ebből kifolyólag nem fogadom el az öncélú "művészkedést" - ez számomra nem egyéb kedvtelésből űzött gyerekjátéknál.
A festészet is - mint minden művészeti ág - kell, hogy hordozza egy magasabb idea esztétikáját: aminek alapja a műveltség és mívesség. Ettől válik művészetté a mondanivaló.
A megrendelés a festő művészeti rátermettségét bizonyítja, nem pedig egyéniségének elvesztését, (ezt igazolja a festészet története a reneszánsztól a 19. század végéig).

Ihlet: az adott élmény, téma megjelenése szervesen hozzá kapcsolódó modorban, melyben még a képkeret is egységet képez. Az élmény határozza meg a kifejezésmodoromat. Ettől válik egy Levy-kép adott esetben reneszánsz hatásúvá, ikonszerűvé, barokkossá, romantikussá, impresszionistává (pl. egy reneszánsz hatású arcot biztos, hogy nem kubista modorban festek meg).
Ha Dali megváltója volt a festészetnek, melyet a modernizmus tönkretett, akkor én - Levy - ezt a megváltást akarom létbentartani.

Az oldalt összeállította: Rühl Gizella