TOLNA MEGYEI MŰVÉSZETI OLDALAK
Események

Vissza a TolnaArt oldalra
Vissza az eseménynaptárhoz






2003. október 18.
A festészet napja

A DunapART Művészeti Társaság kiáltványa


Kiáltvány
a festészet művelőihez és híveihez!

Sokan valljuk: a festészet ünnep.

Hazánkban a festészetnek nincs ünnepnapja.

„Én képeket akarok látni a falakon, hogy újra kinyissák elém a világot…” - írta Babits „Örökkék ég a felhők mögött” című versében.
Örökkék … Ismerjük ezt a színt? Ismerjük a színskála valamennyi színének hasonló mélységű tartalmát?
Tudjuk-e, hogy a színritmusoknak és gesztusoknak milyen hangulatteremtő ereje van?
Egész nemzedékek, társadalmi rétegek életéből maradt ki a festészet értékeinek élményszerű elsajátítása, miáltal világuk nem képes kinyílni – a szó babitsi értelmében.

Ezen az állapoton kívánunk változtatni.


2003. október 18-án immár másodszor rendezzük meg a Magyar Festészet Napját.

Miért éppen október 18-án? Azért, mert ekkor ünnepeljük Szent Lukács névnapját, aki nem csak mint evangélista vált híressé, hanem mint a festők védőszentje is.

Legyen ez a nap ezentúl a fény, a színek, a formák és ritmusok, az élő festészet ünnepe!

Kérjük a szakma művelőit, művészettörténészeket, műkereskedőket, műgyűjtőket, társművészeket és mindenki mást, akinek kedves a festészet, támogassák kezdeményezésünket, és a maguk működési területén tegyenek annak érdekében, hogy ügyünk az egész társadalom közös ügye legyen.

Felszólítjuk a múzeumokat, kiállító intézményeket: e napon rendezzenek kiállításokat, aukciókat, szakmai tanácskozásokat, társművészeti eseményeket, tárják ki kapuikat a minél szélesebb nyilvánosság előtt!

DunapART Művészeti Társaság


Szentgyörgyi József
Munkácsy-díjas festőművész, a Társaság elnöke

    "Szentgyörgyi József: Balatonarács, 1940 -
    Festő és grafikus. 1956-60 között a budapesti Képzúművészeti Gimnázium diákja volt. 1962-ben került a Magyar Képzőművészeti Főiskolára, ahol Kádár György tanítványaként végzett 1968-ban. Tanulmányúton járt több kelet-európai országban és Itáliában. 1967-től egyéni (BME Kollégiuma, Stúdió Galéria, Bartók 32 Galéria, Atrium Hyatt, Csepel Galéria, EveArt Galéria, Karinthy Szalon, Műcsarnok, Tihany, Fonyód, Esztergom, Kaposvár, Balassagyarmat, Nyíregyháza, Zürich, Németország stb.) és csoportos (Műcsarnok, Vigadó Galéria, Csontváry Terem, Újpesti Galéria, Budapest Galéria, Veszprém, Miskolc, Szeged, Debrecen, Eger, Salgótarján, Hódmezővásárhely, Szekszárd, Esztergom, Jesolo, Nápoly, Mödling, Bécs, Hamburg, Berlin, Bergen, Vancouver, London, Párizs stb.) tárlatokon szerepelt.
    Díjak: 1969-72 között Derkovits-ösztöndíj; SZOT-díj; FKS pályázati díjak; a Fővárosi Tanács díja; a Salgótarjáni Tavaszi Tárlat díja; az Egri Akvarell Biennálé díja; a Debreceni Nyári Tárlat díja; Munkácsy-díj; a Vásárhelyi Őszi Tárlat díja; Tornyai plakett. A Fiatal Képzőművészek Stúdiójának elnöke. Többszöri stílusváltást követően 1977 körül talál magára. Eleinte Bernáth Aurél, később Domanovszki Endre, Kokas Ignác és Kondor Béla művészete befolyásolta. Drámai hangoltságú, erőteljes szín és formaritmussal épített képein napjaink időszerú problémáiról vall. Fő műfaja a figurális kompozíció, de jelentősek látomásos elemeket tartalmazó tájképei is. Festészetének egyik meghatározója az európai keresztény hagyományokhoz való tartozás, képeinek kiindulópontja mindig az ember. Jó képességű litográfus. Számos monumentális alkotás fűződik nevéhez."

    Magyar festők és grafikusok életrajzi lexikonja alapján

    Művésztársaival közösen 2003.augusztus 15-én a Tolna megyei Ozora községnek ajándékozta a "Szent László" című pannót, amely az Ozorai Várban került elhelyezésre. Az eseményről itt talál képes beszámolót.

Bráda Tibor
Munkácsy-díjas festőművész, társelnök

    " Bráda Tibor: Karcag, 1941 -
    Festő. 1956-60 között járt a budapesti Képző- és Iparművészeti Gimnáziumba, ahol Ujváry Lajos volt a szaktanára. A budapesti Képzőművészeti Főiskolán 1960-70 között Pap Gyula, Sarkantyu Simon és Szentiványi Lajos növendékeként végzett. A diploma után is Szentiványi Lajos mellett maradt a főiskolán, tanársegédként.1987-től docens. A fővárosban él. Dolgozott a fonyódi művésztelepen. A DunapART nevű alkotóközösség művészeti vezetője. Csoportos kiállítások mellett gyűjteményes anyaggal mutatkozott be 1974-ben a budapesti Stúdió Galériában. 1981-ben önálló tárlatot rendezett a Mednyánszky Teremben. 1986-ban kiállítása volt az esztergomi vár Rondellájában. Külföldi tárlatokon (Heidelberg, Leiden, stb.) is bemutatta munkáit. Eleinte világosan felismerhető festményein mestereinek hatása, majd más hatásokat is bedolgozva kialakította saját egyéni stílusát. Figurális igényű, színekben gazdag, festészete az ember sorskérdéseit vizsgálja. Számos ösztöndíj, művészeti díj és kitüntetés tulajdonosa. Többek között 1984-ben Munkácsy-díjat kapott. 1990-ben a nápolyi Italia 2000 Festészeti Verseny III. díját nyerte el, 1989-ben a mátészalkai színház számára készített mennyezetképeiért nívódíjjal jutalmazták. Több köztéri mű (ólom-üvegablak, festett üvegablak, pannó, kazettás mennyezet) alkotója. Tiszaújvárosban az új katolikus templom számára nagyméretú festett üvegablakokat készített. Alkotásai bekerültek a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményébe is. "

    Magyar festők és grafikusok életrajzi lexikonja alapján

    Művésztársaival közösen 2003.augusztus 15-én a Tolna megyei Ozora községnek ajándékozta a "Szent László" című pannót, amely az Ozorai Várban került elhelyezésre. Az eseményről itt talál képes beszámolót.
Zsolnai Gábor
művészeti titkár


Az oldalt összeállította és a fotókat készítette: Rühl Gizella