TOLNA MEGYEI MŰVÉSZETI OLDALAK
Események

Vissza a TolnaArt oldalra
Vissza az eseménynaptárhoz






2004. március 27.
Sas Erzsébet: Kattintson rá!
címmel a TolnaArt Művészeti oldalakról megjelent cikke a Megyei Napló 2004. március 27-i, VII. évfolyam 6. számában

Kattintson rá!


"Egy név- egy mű" címmel kezdte el tevékenységét 2000-ben a TolnaArt internetes oldal létrehozója, Rühl Gizella és Hollendus János. Szekszárdon és Tolna megyében élő alkotókat mutatnak be, mely az ezredfordulótól kezdve már célirányossá vált. (Művészeti honlapokat már 1996 óta készítettek.) Keresni kezdték az eseményeket, a helyeket, az alkotókat, és egy olyan oldalt hoztak létre, amelyet azóta is egyre nagyobb érdeklődéssel kísérnek nemcsak az alkotók, de a művészetet pártolók, értők, szeretők is.


Ma, ha valaki rákattint a www.tolnaart.hu honlapra, láthatja, hogy az egyes alkotók már külön lapokat kaptak. A cél a kezdetektől nem változott: a művészetkedvelő közönség számára eddig ismert és eddig ismeretlen profi és amatőr képző-, ipar-, népművészek munkájának bemutatása, mely egyben az alkotókra való figyelemfelhívás is. Legyen az internet nyilvánossága is bíztatás munkájuk folytatására, újabb művek alkotására.

A művészeti oldalak főbb területei: képzőművészet, szobrászat, festészet, kreámia, tűzzománc, fotó, népművészet, népi iparművészet (textil, szövés, fafaragás, tojásfestés, bőrművesség, fegyverművesség, népi kerámia, kosárfonás stb.), valamint zene, irodalom, rendezvények és szervezetek nyilvántartása.

A kezdetekben Rühl Gizella és Hollendus János keresték meg az alkotókat, ma már utóbbiak keresik meg őket, hogy szeretnének felkerülni a TolnaArt alkotói oldalára. Az eseményekre, rendezvényekre rendszeresen meghívót kapnak, nagyon jó a kapcsolatuk a könyvtárral, a múzeummal és minden kulturális intézménnyel Szekszárdon és szerte a megyében.

Új szolgáltatásként vezették be az eseménynaptárt, mely nemcsak az elkövetkezendő programokról ad információt, de visszakereshetők az elmúlt események is.

Jelenleg 127 alkotótól 13901 kép nézhető meg 6202 oldalon. Az oldalaknak 2003-ban 114380 látogatója volt, ebből 70%-ban Magyarországon kattintottak rá, 30 %-ban a világ minden tájáról érdeklődtek.

A jövő tervei közé tartozik a kezdőoldal átszervezése a jobb áttekinthetőség érdekében, az archívum létrehozása, kutatómunka - könyvtár, levéltár, múzeum, régi katalógusok, újságcikkek, internet, személyes kapcsolatok felkutatása stb.

Többen bizonyára felteszik a kérdést: mibe kerül ez a Művészeti Oldalakon szereplő alkotóknak, illetve az "idelátogatóknak". Ritka dolog manapság a válasz: Semmibe! A készítők pedig sok időt, munkát és sok szeretetet invesztálnak be ezekbe az oldalakba. Hogy mennyire kifizetődő manapság ez az érzés? Döntse el ki-ki maga.
 
Az oldalt összeállította: Rühl Gizella