A Szekszárdi
Forma Symposionon
résztvett
szobrászművészek:

Adorjáni Endre
BakosIldikó
Bíró János
CsikváriPéter
Dienes Gábor
Gábor Éva
Gáti Gábor
Gyarmathy János
Juhos László
Katona Zsuzsa
Király Vilmos
Ligeti Erika
Palotás József
Paulikovics Iván
Samuli Nieminen
Snejana Simeonova
Soltra E. Tamás
Szanyi Péter
Szöllősy Enikő
Varga Tamás

Vissza a TolnaArt oldalra

Hungary Art Bronz Symposion
SZEKSZÁRD

Ahhoz, hogy valaki ura tudjon maradni élete alakításának, ahogy Szatmári Juhos László teszi, ahhoz nagy képzelő erő, sok energia, optimizmus, merészség és munkabírás kell. Álmodott egy nagyot, hogy szobrász lesz, és ezt az álmát a legnagyobb áldozat árán is véghez vitte.
Akik szerencsésebb tájain születtek a világnak, azoknak a számára ehhez elég a tehetség, a tanulás, a művészi fantázia. Azok nem értik, értelmetlennek, abszurdnak tartják a gondolatot, hogy valaki szülőföldjét elhagyva egy másik országban találja meg a tágabb, teljesebb történelmi, nyelvi, szellemi, kulturális szülőföldjét. Haza emigrál.
Művészete ugyanazokból a forrásokból táplálkozik, amiből az élete. Alakjai sem adják fel, nem kiszolgáltatottjai sorsuknak, "történetei" nem a reménytelenségről szólnak. Ha kell Don Quijote módjára szállnak szembe, küzdenek és halnak meg. Hitük van, derűjük, emberségük.....persze, hogy szürreálisak.
Nyugtalan, kisérletezőkedvű művész, és ez nem csak műtermében, alkotás közben jellemzi. Műhelyét kitárva, hetekre feladva, átadva hívja már több éve a szobrászokat a Szekszárdi Forma Symposionra. Ehhez kell csak igazi kísérletező szenvedély. Vállalni a szervezéssel járó rengeteg munkát, a kiszámíthatatlanságot, kudarcot és találkozni hasonlóan gondolkodó, segítő, áldozni tudó és áldozni kész emberekkel, barátokkal.
Mai világunkban megbecsülendő ritka tulajdonság, ha valaki képes saját emberi gondjai, művészi problémái mellett tevékenységével mások számára is hasznos lenni. Az Ő munkásságának ez is szerves része. Háta mögött egy termékeny, gazdag fél évszázaddal, alkotókedve semmit sem kopott.

Prókai Gábor
A művésztelep vezetője: Szatmári Juhos László szobrászművész,
a művésztelep háziasszonya: Csuhaj Tünde tojás díszítő

A művésztelep címe: 7100 SZEKSZÁRD, Pollack Mihály u. 43.
Telefon/Fax: (36) 74 / 511-284

E-mail: formasym@terrasoft.hu

A Forma Symposion fő támogatói:

Szekszárd Város Önkormányzata,
valamint a Nemzeti Kultúrális Alap és a Soros Alapítvány


10. Forma Symposion 2002. október 14 - november 3. - képek az alkotótelep életéből
Bronzöntés.
Ekészült művek.

Forma Symposion 10 éves jubileumi kiállítása a Művészetek Házában - 2003. február 15 - április 8-ig.

11. Forma Symposion 2003.június 25 - július 12.- képek az alkotótelep életéből
Alkotótelep zárókiállítása 2003. július 18.


Szekszárdi Vasárnap XIII. évf. 27. számában 2003. augusztus 10-én Sas Erzsébet : Kávéházi randevú rovatában "Szatmári Juhos Lászlóról, a 11. Forma Symposion kapcsán" címmel megjelent írása itt olvasható.
Összeállította: Hollendus János és Rühl Gizella