TOLNA MEGYEI MŰVÉSZETI OLDALAK
Események

Vissza a TolnaArt oldalra
Vissza az eseménynaptárhoz






2002. október 18.
Felhősi István
festőművész kiállítása
Megnyitó: 2000. október 18. 17 óra
Helye: Szekszárd, Belvárosi Galéria
Megnyitja: Fenyvesi Ottó költő
Közreműködik: Csötönyi László
Megtekinthető: 2002. november 4-ig, nyitvatartási időben

"Csepelen született, negyvenkilencben. Korán felnőtté kellett lennie, apja-anyja munkások voltak. Közel s távolban sehol egy értelmiségi, pláne művész a családban. Máig nem tudja, miért akart ő már kilencévesen festő lenni. De akart. A főiskolán Blaski, Barcsay, Patay, Entz, Czifka, Végvári, Varga Dezső tanították. Festő-restaurátor szakon végzett. 1971-ben telepedett le Veszprémben, azt mondja, hogy itt van otthon. A nevét gyorsan megtanulták: Felhősi István."
Üveges Sándor

"A nagy mesterek tehetséges tanítványaként Felhősi István veszi a bátorságot magának ahhoz is, hogy ezeken a képeken csakis a lényegről szóljon. Majdnem azt mondhatnám - szószátyár, sőt betegesen szószátyár világunkban ez értékelendő tulajdonság! -,hogy valósággal kihívó rövidséggel. Csak az ég, csak a felhők. Egy szuverén festő látomásaként. S milyen megragadó előadásban! Milyen magabiztos művászi tudással, szakmai készültséggel! Ezeken a képeken minden tiszta: a tárgy, a fény, a gondolat, az élmény."
Tamás István

"Felhősi István, mint restaurátor, majdnem mondhatnánk úgy is, hogy újra teremtő, bizalmas viszonyban van a régmúlt korok művészeivel. Az ő kezük nyomát erősíti fenn a magasban állványerdők között, kupolák alatt, olyan magasságokban, ahol már csak az angyalok laknak. Hadd emlékeztessek itt jelesebb munkáira a restaurálás terén: a gyönyörűen ragyogó tihanyi bencés apátsági templomra, a pápai, a nagycenki, a veszprémi - Európa Nostra díjjal is elismert - épületekre és műalkotásokra, amelyek az ő keze nyomát is őrzik. Attól szépültek meg, attól kapták vissza régi fényüket, sugárzásukat, tartalmukat."
Udvardi Erzsébet

"Felhősi az abszolút festészet felé igyekszik, színekkel, formákkal, foltok kiterjedésével és ellentételezésével, egyensúlyokkal, pecsétekkel és vonalkákkal foglalkozik - merthogy ezáltal érzi jól magát. A szép, a harmonikus, a kellemes látvány, a szabályosság elvárásai nem kötik gúzsba: a természeti formákban nem azt keresi, amit az ember reájuk szokott aggatni, vagyis nem antropomorfizálja a látványt. Mondhatni, nem erőszakoskodik. A dolgokat csupán nézni, tapasztalni és (a műfaj normáinak tudomásulvételével) megjeleníteni - mostanában ez az, ami vonzza veszprémi festőnket."
Géczi János

"Felhősi István festőművész a csend embere, aki templomok kupolájának múltat takaró csendjében, vagy a Bakony ősi nyugalmában alkotja képeit. Restaurátori múltja köti az elmúlt századok valóságához, ebből a művészi gazdagságból építkezve jutott el a biztos művészi ízlés mellett a nemes egyszerűséghez. Hihetetlen bátorság kell ahhoz, hogy képei csak a lényegről beszéljenek, a felhőkről, a fákról, a fényről."
Dr. Rosta Sándor

Az oldalt összeállította és a fotókat készítette: Rühl Gizella