Pálfa, 1954.
Kiállítások:

Pálfán születtem, azóta is itt élek.
Szüleimtől örökölt művészi hajlamom először a szakmunkásképzőben - ahol fodrásznak tanultam - mutatkozott meg, ott szerettem meg a rajzolást. Akkoriban sokat grafikáztam és karikatúrákat készítettem. A művészi hajlamomat a szakmámban kiélhettem. Miután megromlott az egészségi állapotom, a munkámból lejjebb kellett adnom, így fordultam a festészet felé. Ecsetet először 1997. őszén vettem a kezembe és próbáltam meg a színekkel barátkozni. Autodidakta módon képeztem és jelenleg is képzem magam. Alkotótáborokban is szívesen részt veszek, ott is sokat tanulok művészbarátaimtól.
1998. óta vagyok a Tolnai Bárka Művészeti Szalon tagja, azóta több helyen vettem részt közös kiállításokon.
Hiszem és vallom, hogy minden emberben ott lappang egy bizonyos hajlam. Egy hajlam a művészetek iránt. Nincs szebb dolog a világon, ha az ember egy festménnyel, egy verssel, egy műalkotással kifejezi érzéseit, megformálja a számára létező világot. Hála a képzőművészetnek, én már újjászülettem, hisz mindennapjaim részévé vált. Úgy érzem nélküle már nem lenne teljes az életem. Annyi gonoszság és düh halmozódott fel szerte a világban.
Emberek! Tegyük szebbé a világot!
De ugyanakkor ne feledjük: minden rosszban van valami jó, és ha lefolyik egy könnycsepp az arcodon, az is csikál.Képes beszámoló a Solymár Imre Városi Könyvtár Bonyhád Téka Galériájában rendezett kiállításról (2004. április 6.)


Monhaltné Patkós Mária
7042 Pálfa, Fő u. 2.
Telefon: 75/339-010

E-mail: Patkós Mária


Összeállította: Hollendus János