TOLNA MEGYEI MŰVÉSZETI OLDALAK
Események

Vissza a TolnaArt oldalra
Vissza az eseménynaptárhoz






2003. január 22.
"A Tolna megyei művészetért"
elismerő plakett díjátadási ünnepsége a Magyar Kultúra Napján
Helye: Művészetek Háza, Szekszárd
Időpont: 2003. január 22. 16 óra
A díjat a KÉSZ, a KÉZJEGY és a Bárka Művészeti Szalon alapította
Az ezüst emlékplakettet Mözsi Szabó István tervei alapján Barsi Péter ötvös készítette
Közreműködik: a Szekszárd Big Band, valamint Kálóczi Andrea és Csötönyi István a Kézjegy Antológiából részleteket adnak elő

2003. év díjazottjai:

Varga S. József író, újságíró
Publikációiért, tárcanovelláiért.
Aranytollas újságíró, a hagyományos magyar zsurnalisztika elkötelezett híve és művelője. A kisember szószólója. Pályáját a Tolna megyei Népújságnál kezdte, a Nők Lapjánál folytatta, majd nyugdíjazásáig a Szabad Föld főmunkatársa volt. Eddig négy kötete jelent meg.

Baky Péter festőművész
Alkotói munkásságáért és művészetszervező tevékenységéért.
Egyedi látásmóddal és rendkívüli rajzkészséggel megáldott, szürrealista, olykor groteszk táblaképeiről ismert művész. Nagyméretű munkáit (pl. Milleneiumi pannók, Keresztút) középületekben helyezték el. Volt már több mint 50 önálló kiállítása, itthon illetve külföldön. Alkotó és szervező: tíz éve a szekszárdi Művészetek Háza igazgatója.

Szatmári Juhos László szobrászművész
Alkotói munkásságáért és művészetszervező tevékenységéért.
Számos köztéri alkotása található itthon és külföldön, melyek közül legismertebb a szekszárdi Borkút. Aktív művészetszervező, Forma Symposion néven, tíz éve rendez művészeti találkozókat Szekszárdon - neves szobrászok részvételével -, ahol az együttgondolkodás, együttalkotás a cél. Legjelentősebb közös művük az Évezredek kapuja, a Luther téren áll.

Szekszárdi Kamarazenekar, Földesi Lajos művészeti vezető
A komolyzene népszerűsítéséért, hazai és külföldi koncertjeikért.
Közel húsz éve, 1984-ben alakult, ma már nemzetközi hírű zenekar. Gyakran adnak ifjúsági koncerteket. Három CD-jük jelent meg eddig. Nemcsak belföldön lépnek föl, köncerteztek, turnéztak már több európai országban. Misszióként a borkultúra terjesztését, a szekszárdi bor népszerűsítését is vállalják.


Farkas Pál szobrászművész
Alkotói munkásságáért és pedagógiai tevékenységéért.
Néhány szobra külföldön áll, de legjelentősebb alkotásai itthon, Szekszárdon, Szegeden és Pakson találhatók. (Babits, Tiszavirágzás, Tudósportrék, István király) A szekszárdi pedagógiai főiskola vizuális nevelési tanszékének vezetője; 25 éve tanítja a leendő tanárokat.

Az oldalt összeállította és a fotókat készítette: Rühl Gizella